CD "Фолклорна дъга над брега"- 20 г.ДФС "Неранза"

Компактдискът е послучай 20 годишнината на Детска фолклорна студия "Неранза" с диригент и създател Кичка Христова

Албумът „Фолклорна дъга над брега” на Детската фолклорна студия „Неранза” при НЧ „Елин Пелин1977” – Варна с диригент Кичка Христова разкрива вълшебството на народното ни песенно богатство и вдъхва силата на творческото вдъхновение. От това вдъхновение черпим и ние в нашия модерен и забързан свят. Около Кичка Христова и нейните възпитаници е ореолът на Съзиданието и живецът на Сътворението. Песента преминава през сърцето, излива се в пълната й сила на вдъхновение и внушение и остава в съзнанието като една от най-ярките краски от фолклорната дъга на духа на българите за всички времена. А нима точно в това не е силата на творческата личност, която безрезервно се раздава и вдъхновява в името на настояще и бъдеще?!

Галя Асенова – автор и водещ на фолклорното предаване „От българско, по-българско”.

..........................................................................................................................................................................................................

Всяко дете има потребност да се занимава с някакъв вид изкуство. За мен са водещи думите на Орфей „Душата на детето се извайва с музика”. Какво по-хубаво от това да помогнеш на повече деца да заживеят с ритмите, багрите и посланията на нашите хубави народни песни! Радостта, която те изпитват след всеки концерт, удовлетворението след участие пред жури, мисълта, че със всяка следваща научена песен те стават по-богати и разширяват своите емоционални хоризонти - всичко това ми дава сили и енергия да работя с децата. И така вече 20 години вървим по пътя на песента с чудните славейчета от Детската фолклорна студия „Неранза”, създадена в НЧ „Елин Пелин1977” на 10.03.2001 г. През годините в студията са участвали уникални деца с прекрасни семейства, в които думите НАРОДНА ПЕСЕН се изписват с главни букви. Много от тях поеха по професионалния път на музиканта и продължават своето творческо присъствие в нашите състави – това са Денка Стойнова, завършила НУИ „Д. Христов” и АМТИ – Пловдив – прекрасен учител по музика, изключителен професионалист и човек; Моника Гойкова - студентка в АМТИ „Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив и нейните сестри близначки Габриела и Кристина - ученички по народно пеене в НГХНИ – Варна, с които създадоха прекрасното Трио „Гойкови”; Симона Георгиева с нейната любов към фолклора на Родопа планина – възпитаничка на НУФИ „Филип Кутев” – гр. Котел; Антоанета Йорданова, завършила НУИ „Д. Христов” – Варна и Софийски университет „Климент Охридски”, специалност „Музика”; Весела Нейкова и Ралица Месчиян – възпитанички на НГХНИ „К. Преславски” със специалност народно пеене. Весела и нейната сестра Константина Илиева продължават да очароват чуждестранната публика и приятелите на българския фолклор далеч извън границите на България, а Ралица Тодорова респектира с дарбата си да изпълнява бавни и бързи народни песни, въпреки,че професията и не е свързана с фолклорното изкуство.

В диска са включени изпълнения на деца, които са се очаровали от красотата на народните песни в нашата студия и са оставили трайна следа в творческия свят на „Неранза”. Това са Николета Василева – чудесен икономист, посланик на фолклора ни и на българската душевност далеч извън пределите на Родината; Габриела Ганева – музикална, очарователна, волева - носител на ІІ награда на Детския Пиринфолк през 2019 за изключителната интерпретация на песента „Яно, мори; Анна Маринова – притежаваща музикална дарба и прекрасен глас, качества, които я формират като истинска българка, познаваща своите корени.

Безбройни са наградите, грамотите, плакетите и медалите, които студията е извоювала през годините. С най-красивите думи изписваме имената на момичетата, с които посрещаме настоящата 20 годишнина: Михаела Стоянова – образец за истинска народна певица, Мария Халваджиева – обаятелна интерпретаторка на безмензорните и шопските песни; Огняна Обретенова – влюбена в тракийския музикален фолклор; Камелия Градинарова - излъчваща очарование и огромна любов към песента; Моника Михайлова – красива, вдъхновена и вярна на българската музикална традиция; Габриела Станева – слязла от картините на Майстора, носеща мъдростта и очарованието на нашите дивни народни песни; Теодора Тодорова – старателна, взискателна, упорита и музикална; Габриела Костадинова – водопад от музика, създаваща усещане за ведрина, целеустремена; Ема Колева – носеща огромна любов към народните песни в своето мъничко детско сърчице; Дея Христова – прави своите първи стъпки към народната песен с голямо желание; Женя Колева – упорита, старателна, следваща фолклорните песенни традиции на своето семейство; Виктория Танева – най-малкото славейче в групата с най-голямата обич към нашите дивни народни песни!

Нека аплодисментите на приятелите на българската народна песен са за Вас, мили деца и родители!Детската фолклорна студия „Неранза” при НЧ „Елин Пелин1977” – Варна

Телефони за връзка с Кичка Христова: 0898991866; 089570803910,00 лв.
Базова цена: 10,00 лв.
Моля, изберете: